v 45-52

Lagom tills dess att vi flyttar har man nu haft premiär för vattenlandet i Yeppoon. Ville och Stella skulle förstås vilja tillbringa all vaken tid där.
 
Stellas dansgrupp hade avslutning innan jul. Ett hundratal tjejer i blandade åldrar visade upp sina nummer med blandad synkroni. Vi var naturligtvis stolta som tuppar...
 
Stoltast var nog ändå Ville, som kanske tänkte att en sådan talang kräver en "agent".
 
 
Det visade sig att Minis gamla klasskompis Frida var på runtresa i Australien tillsammans med kompisen Emelie, och vi hade turen att få ha dom hos oss över jul. Tack för att Ni kom, tack för all hjälp och välkomna tillbaka!
 
Pontus handledare Zinta har varit hos oss tillsammans med kompisen Valentina. Zinta är uppvuxen i Lettland, där simundervisningen i skolan var bristfällig, och det visade sig att hon aldrig hade varit nåt större vattendjur. Detta avskräckte dock varken Zinta eller Valentina som utan fruktan gav sig ut och snorklade. Hatten av för det, och TACK för att Ni kom!
 
 
 
Att vara pilot på Royal Flying Doctor Service är knappast det mest glamourösa pilot-jobb man kan ha. Det är en så kallad "Single Pilot Operation" och dom jobbar som pilot, navigatör, radiopratare och flygvärdinna på samma gång, allt under obekväma arbetstider på årets alla dagar. Dessutom får dom tanka planen själva på mindre flygplatser i Queensland - som här, på flygplatsen i Longreach. Belöningen kommer delvis på lönekuvertet, men att jobba som pilot på RFDS beskrivs av många piloter som det mest utmanande jobb man kan ha inom flyget, vilket får många att stanna kvar år efter år. Hatten av för piloterna på RFDS!
 
15 mil ut i Stilla havet, från Queenslands fastland, ligger Heron Island. Helikoptern har en räckvidd över vatten som gör det möjligt att ta sig ut dessa öar, men inte så mycket längre. Att flyga över vatten kräver särskilda krav på bränslereserv och säkerhetsutrustning, men bränsle och livbåtar i sig är tungt och gör räckvidden kortare, vilket gör det hela till en delikat balansgång. Helikopterpiloterna avgör om man kan flyga på ett uppdrag eller inte, beroende på väder, avstånd, bränsletillgång och andra tekniska faktorer. För att inte grumla pilotens omdöme får dom inte veta något om patienten innan dom fattat sitt beslut.
 
Att snorkla är sannolikt helt ofarligt med avseende på risken att bli attackerad av en haj. Att snorkla nattetid är kanske lite farligare. Att snorkla nattetid, pinka i vattnet och blöda nånstans på kroppen höjer kanske risken ytterligare ett snäpp. Att ägna sig åt harpunfiske är däremot den vattenaktivitet där hajattacker regelbundet sker
(om än oerhört sällan!). Här en man som blev attackerad av en tigerhaj eller tjurhaj under harpunfiske. Kudos till Jocke som var doktor på plats och tog bilden.
 
 
Varje år dör ett antal personer efter att ha kommit för nära högspänningsledningar och fått en stöt. Luft leder ström väldigt dåligt, och risken är därför högre vid hög luftfuktighet. Under sommaren i QLD kan luftfuktigheten närma sig 100%, och risken ökar därför dramatiskt. Här ses den ena foten på en man som klättrade upp på sin lastbil och inte noterade högspänningsledningarna ovanför hans huvud. 22000 Volt gick in i pannan och ut genom båda fötterna, enligt bilden.
 
 
 
Yeppoon är hemvist åt hundratusentals Flygande Hundar. Dom hänger upp och ner hela dagen, och när det börjar mörkna lyfter dessa jättelika fladdermöss ungefär samtidigt och ger sig ut på sina nattliga räder.
 
 
 
 
 
Den 19 januari 2015 tog vi en bild från utsiktsplatsen i Yeppoon.
 
 
 
 
Den 19 januari 2016 krängde vi på Ville och Stella samma kläder och gick till utsiktsplatsen igen...
 
Ett år har gått. Vi har med en oförskämd tur hållt oss friska och krya, fått uppleva saker vi bara kunnat drömma om och på det hela taget haft ett fantastiskt år. Nu flyttar vi norrut - till den riktiga värmen i Queensland våta tropiker, där vi hoppas få tillbringa ytterligare några skadefria och spännande månader innan vi flyttar hem till Sverige igen.
 
Det här blir vårt sista blogg-inlägg. Tack till Er som följt oss, om det är några överhuvudtaget längre, och skriv gärna en rad i kommentarsfältet!
 
Mini, Pontus, Stella & Ville