V 14 + 15

Några kilometer norr om Yeppoon finns en strand som är 3 mil lång och sjuder av aktivitet. Det är utflykter till den här stranden som männen i Yeppoon använder som ursäkt för att få köpa stora fyrhjulsdrivna bilar med vinsch, snorkel och enorma däck. Eftersom stranden är stenhård och det torde vara helt omöjligt att köra fast så lämnar dock den förklaringen en del att önska.
 
 
Utanför Yeppoon finns en djurpark som tar hand om skadade djur. Här Stella med Queenslands vanligaste roadkill i famnen.
 
 
De omhändertagna kängururna visade sig vara matglada och åt direkt ur handen på oss. Stella tyckte det var läskigt, medan Ville hittade sina likasinnade och såg till att dom fick äta sig mätta.
 
 
 
Pontus och Stella fick nog och gick till bilen efter att en skitig loppbiten Emu "couldnt take No for an answer", och känguruflocken inte respekterade Stellas personliga sfär, som i och för sig bara är snäppet mindre än djurparken.
 
 
 
Mini med en oblyg fågel.
 
 
 
Efter att ha tagits på bar gärning med rosa nagellack (se tidigare blogginlägg) hade Pontus och Ville ett samtal om sociala normer och gränsöverskridande beteende. Det hela tycktes falla väl ut, men så plötsligt....
 
 
 
Veckans djur: En Huntsmans Spider. Stor som en handflata. Den satt på väggen utanför hissen i trappuppgången. Den har uppenbarligen varit i gruff med något eftersom den saknar två ben. Ofarlig, men ingen man vill hitta under kudden.
 
 
Australien är nu världens tredje fetaste land, efter USA och Nya Zeeland. 67,4% är överviktiga, och 21% är sjukligt överviktiga. (Källa: WHO) Man har bland annat uppfunnit utkörning från McDonalds, för dom som inte orkar sätta sig i bilen. Att vara sjuk är farligt, men att vara fet och sjuk är ännu farligare, eftersom allt blir så mycket svårare för vårdpersonal, inte minst för narkosläkare. Royal Flying Doctors har ett flygplan särskilt anpassat för gravt överviktiga. Ibland krävs fler händer för att kunna hantera dom riktigt tunga, här har den lokala brandkåren engagerats!
 
 
 
 

Räddningshelikoptrarna är utrustade med instrument för att kunna flyga även i dimma och dålig sikt. På nätterna och när sikten är dålig flyger man 1000 fot över den högsta punkten på kartbladet man befinner sig över för att vara på säkra sidan. En Bell 412 konsumerar 350 liter bränsle i timmen i marschfart, mer vid start och hovring och kostar 48000 svenska kronor i timmen att flyga.
 
 
Räddningshelikoptrar är utrustade med vinsch för att kunna plocka upp patienter från platser där helikoptern inte kan landa. Säkerhetstänket är enormt eftersom olyckor förekommer. Pontus under vinschträning.
 
 
 
 
Stella och Ville.