Vecka 12 - i brist på fyndiga rubriker.

Helikoptern kan landa praktiskt taget var som helst, medan flygplanen behöver som bekant en start- och landningsbana. Dom flesta landningsbanor är obemannade, och vissa är helt enkelt ett gräsbevuxet fält. För att inte få in en känguru i cockpiten vid landning gör piloten en så kallad "roo-swipe" inför landning - man flyger några meter över marken för att skrämma bort djuren, lyfter, flyger runt och landar. Här en bild från cock-pit under en "roo-swipe". 
 
 
En tvååring med lunginflammation blev för andfådd av att ligga ner i planet, och blev för arg av att sitta själv, så vi löste det genom att spänna fast honom på en sjuksköterska. Att flyga med andningspåverkade patienter är lite riskabelt eftersom det kan göra det ännu svårare för patienten att andas. Dom flesta flygplan kan trycksätta sin kabin till motsvarande ca 2000 meters höjd, något som inte är möjligt i helikoptern. Om man ligger verkligt pyrt till så får man flyga lågt. 
 
En av besättningsmännen hittade ett par Redback Spiders i hangarens oljeförråd, och tyckte att det var en bra idé att stoppa dom i en burk. Redback Spider är tillsammans med Funnel Web Spider dom giftigaste spindlarna i Australien. Risken att dö av ett bett om man är frisk och kry är dock så gott som noll. Man kan dock räkna med några dagars sjukskrivning...
 
Redback Spider - inte skitsvår att känna igen. Den här livsglada och nyfikna spindeln blev strax efter att bilden togs förpassad till dom sälla jaktmarkerna av besättningsmannen "Bones"som presenterade den för sin känga med motiveringen "A dead Redback is a good Redback". 
 
Tagen genom Night Vision Goggles i beckmörkret från helikoptern. Ett par såna borde alla ha. 
 
 
 
 
Som dom långtidsturister vi är åkte vi till en krokodilfarm någon mil från Yeppoon häromdagen. Vi fick vara med när en av krokodilerna kläcktes, vilket dom försökte få oss att tro var väldigt unikt. Här en minut-gammal saltvattenskrokodil. 
 
 
Här en nägot äldre saltvattenkrokodil på 4,6 meter och en matchvikt på 600+ kilo. Under cyklonen blåste en del av inhägnaderna bort och ett antal krokodiler rymde. Dom letade fortfarande efter dessa rymlingar två ggr i veckan, men "trodde" att dom hade fångat alla...
 
 
...när plötsligt en tre meter lång saltvattenkrokodil dök upp från "ingenstans" på stranden i Yeppoon under en surftävling häromdagen.